Семейство буревестниковых

Тип работы:
Реферат
Предмет:
Биология


Узнать стоимость

Детальная информация о работе

Выдержка из работы

СІМЕЙСТВО БУРЕВЕСТНИКОВЫЕ (PROCELLARIIDAE)

Цю саму багате за кількістю видів сімейство у боївці трубконосых (66 видів) і, найбільш різноманітне. Ноздревые трубочки в усіх буревестниковых зближені і верхній боці надклювья. Часто вони зливаються в одну трубочку, розділену всередині перегородкою. По землі буревісники пересуваються з великими труднощами: шкандибають, ступивши на цівку і часто спираючись на крила. [pic] Поширені буревестниковые широко, від Арктики до Антарктики. Сімейство включає 12 пологів. У біля колишнього СРСР гніздяться 2 виду — гусеня і пестролицый буревісник (Calonectris leucomelas). Простак (Fulmarus glacialis) — птах північних вод, поширена циркумполярно. У Атлантичному океані він гніздиться головним чином островах від північно-східних частин Північної Америки, Гренландії, Землі Франца-Йосифа і Нової Землі до Британських островів, і Тихому океані - від Чукотки на південь до Курильських і Алеутських островів. [pic] Розмах крил у глупыша близько 1 м, маса тіла 600−900 р. Під час гніздування простак дотримується скелястих пустельних берегів, переважно островів. У наших водах глупыша найчастіше бачити на узбережжях Баренцова і Карського морів, Сході - в Берингове і Охотськім морях. Глупыши — дуже численні птахи. Вважається, що у Атлантиці їх живе близько 3 млн., а Тихому океані близько чотирьох млн. особин. Годуються глупыши сидячи на воді. Їжа їх різноманітна. У це різні безхребетні макропланктона, головоногие малюски, пелагические риби. Важливе значення в харчуванні цих птахів мають відходи рибальського промислу. Сотенні зграї глупышей рибальські траулери, особливо у зимовий період. Гусеня масовий квітучий вигляд та у багатьох районах місцеве населення і рибалки заготовляють яйця і дорослих птахів. Використовуються також пера. Глупыши можна використовувати ще й як індикатори продуктивних вод. [pic] У морях колишнього СРСР трапляються справжні буревісники (рід Puffinus). Вона має щодо тонкий, витягнутий і свій слабкий дзьоб. Ноздревые трубочки вони злиті тільки в підстави, ніздрі відкриваються вгору. Взимку у Чорному морі у своїй зустрічаються звичайний буревісник (P. puffinus). Це невеликі птахи з більшим розмахом крил 75−85 див. Верхня сторона тіла аспидно-бурая, нижня — біла. Гніздяться на островах узбереж Європи — й Африки, а Тихому океані - від Каліфорнії до Гавайських островів. Гнізда вміщують у тріщинах скель чи норах, викопаних в м’якому грунті. Іноді нори мають довжину до 1.5 м. Тривалість насиживания трохи більше 50 днів. На 62−63 день життя пташеня вже оперен і на той час батьки перестають його годувати. Поголодавший днів п’ять пташеня вилазить із нори, знову повертається у неї, знову вилізає і тільки після 10 днів голодування вирушає на море. Шлях йому важкий: молода птах шкутильгає, допомагаючи собі крилами і навіть дзьобом. Буває, вона встигає одну ніч добратися доі тоді проти ночі ховається в нору, розколину або під камінь, або навіть просто сидить, закривши очі, непорушно одному місці. Саме тоді пташеня стає б легкою здобиччю для хижаків, навіть ворон. Добравшись, нарешті до моря, молода птах спочатку більше плаває і пірнає і потім дещо почала літати. [pic] Харчуються звичайні буревісники дрібної рибою, ракообразными, молюсками. Взимку у Чорному морі їх головна їжа — анчоуси. У польоті буревісники легкі і витончені. Вони літають низько над водою, чергуючи планування з швидкими короткими помахами крил. Чудовий своїми протяжними міграціями тонкоклювый буревісник (P. tenuirostris). Це середніх розмірів птах, з більшим розмахом крил 1 м. Оперення темного кольору. Гніздиться тонкоклювый буревісник на островах Бассова протоки, навколо Тасманії, біля берегів Південної Австралії. На місцях гніздування буревісник з’являється у останній тиждень вересня відразу великими зграями. Терміни його перельоту, як і і продовжити терміни гніздування, відрізняються великим сталістю. Загалом приліт збігаються з масовим появою в поверхнях води основного корми птахи — рачков-эвфаузиид. Після прильоту тонкоклювые буревісники подновляют гніздові пори. Роблять вони почали це вночі, а день проводять у море. Гігантський буревісник (Macronectes giganteus) повністю виправдовує свою назва — розмах його крил до 2 м. Цей завзятий птах належить морях Південного півкулі. Гніздиться на Південних Шетландских, Південних Оркнейських, Фолклендських (Мальвінських) островах, на островах Маріон, Південна Георгія та ін. Під час кочувань проникає північніше південного тропіка. Гігантський буревісник харчується морськими тваринами. Під час міграцій він прагне використовувати енергію вітру, на південній півкулі постійно що дме на Схід. Таким шляхом птахи облітають у внегнездовое час навколо земної кулі. [pic] Морякам південних широт добре відомий капский голубок (Daption capense). Розмірами він справді близький до голубу, та й забарвленням нагадує рябого голуба. Гніздиться узбережжя Антарктиди й оточуючих її островах. Він постійно слід за кораблями. Великі зграї капских голубків супроводжують китобійні суду, дають цих птахів багату поживу. Найбільший рід у сімействі буревестниковых — тайфунники (Pterodroma), в яку 23 виду, які у основному південній півкулі. Від справжніх буревестников вони різняться коротким дзьобом. У далекосхідні води колишнього СРСР залітають 3 виду тайфунников. Зазначимо є ще групу пріонів, чи китових птахів (Pachyptila), куди входять 4 виду з коротким пласким дзьобом, пристосованим до выцеживанию планктона.

ПоказатьСвернуть
Заполнить форму текущей работой