Вымирающие животные

Тип работы:
Реферат
Предмет:
Биология


Узнать стоимость

Детальная информация о работе

Выдержка из работы

Министерство Освіти РФ

Школа-Лицей № 130

Сообщение

тема:

Выполнил:

Смирнов Артур учень 8 класу «Б»

Перевірив: вчитель біології і географии

Гілязова Ганна Алексеевна

г. Уссурийск

2002 год

Велетенські саламандри 1

Хохуля 1

Галапагоссская гігантська черепаха 2

Зубри 3

Велетенські саламандры

Напевно, багато чули казки про вогненних саламандрах — духів вогню, що уособлюють цю стихію. Насправді ж багато саламандри — повільні безневинні земноводні, які живе близько рік і струмки, харчуючись дрібними беспозвоночными.

У горах Східного Китаю (провінція Шаньси), соціальній та західній частині острова Хонсю (Японія) в швидких гірських струмках живуть найбільші саламандри. Це живе копалину ставитися до хвостатим земноводним; воно сягає завдовжки майже 2 м, а важить 50−70кг. У саламандр величезний рот на кшталт капкана. Велетенські саламандри — малорухомі тварини; вони воліють вести сумеречно — нічний спосіб життя, підстерігаючи в водоймах свої жертви — безхребетних, риб, жаб або малих ссавців. Тут ж, в водоймах, самки відкладають великі яйця, у тому числі через 2−2,5 місяці виходять личинки. Личинки розвиваються у питній воді, поступово перетворюючись у дорослих тварин, що тільки на п’ятого року життя стають половозрелыми.

Живуть велетенські саламандри дуже довго, і але смачне м’ясо, їх життя міг би загрожувати лише якась глобальна катастрофа. До жалю, місцеве населення живить пристрасть до харчем з саламандри, і непомірний промисел тварин навів практично до повному винищенню цього виду земноводных.

Нині велетенські саламандри перебувають під суворої охороною, що, проте, виключає браконьєрства. Місця їхнього життя частково взято під охорону, а вилов і експорт тварин обмежені. У Японії навіть створено спеціальні ферми з розведення велетенських саламандр, що сприяє відновленню чисельності цього виду в природе.

Выхухоль

Хохуля — зверёк з ряду комахоїдних. Цей вид — вузький эндемик Східної Європи, його ареал охоплює переважно у основному басейни Уралу, Волги, Дону і Дніпра. Хохуля веде полуводный спосіб життя, воліючи заплавні стариці, озёра й невеличкі лісові річки з тихим течією. Вона селиться в норах і полює на молюсків та інших водних беспозвоночных.

Через прекрасного шовковистого хутра хохуля піддалася масовому винищенню. Перший заборона її видобуток був введений у Росії 1920 г і діяв до 1933 г. Потім промисел розширили, але у 1970 г знову повністю заборонили. Але це не врятувало вид, що у останні десятиліття ХХ ст. у зв’язку з меліорацією стали знищуватись заплави малих річок. Застосування добрив, персик мережами також негативно позначилися на чисельності выхухоли.

Для охорони рідкісного виду було організовано чотири заповідника і більше 40 заказників. Проводяться роботи з розселенню звірків з заказників в місця колишнього проживання. Всі ці заходи допомогли частково відновити чисельність выхухоли.

Галапагоссская гігантська черепаха

Єпископ Панами Томас де Берланга в 1535 г першим повідомив про існуванні островів, у яких тоді жили тисячі сухопутних гігантських черепах. Архіпелаг нарекли Галапагоским на вшанування черепах, яких іспанці називали «galapago». Ці велетні були розміром із обідній стіл переговорів й важили до 300 кг. На схилах вулканів і островах, отделённых друг від друга водними перешкодами чи лавовими полями, жили різні види гігантських черепах. Нині збереглася лише 13 різновидів, причому деякі з них знищені людиною порівняно недавно.

Коли на початку ХVIIIв. перші китобої висадилися на Галапагосских островах, то побачили безліч панцирів черепах, м’ясо яких протязі 200 років пірати використовували для доповнення запасів провіанту. Китобої продовжили цю практику, заповнюючи трюми кораблів велику кількість живих черепах як резерв смачного і свіжого м’яса. Відловлювали переважно самок, оскільки вони менше (і їх легше доставити вздовж. У бортовому журналі одного китобійного судна за 1812 г є запис, що тільки за захід на острова було виловлено 14 т. черепах, серед яких всього три самця. У період із 1831 г по 1868 г на Галапагосских островах видобували понад 13 000 черепах

Інший причиною зниження чисельності цих тварин став ввезення на острова кіз та свиней. Кози знищували рослинність, якої харчувалися черепахи, а свині поїдали кладки яєць і молодняк. Тільки неймовірна тривалість життя допомогла черепахам зберегтися на островах. Їх винищування тривав аж до 1959 г, коли Галапагоські острова були взято під охорону урядом Еквадору і оголошено національним парком. Відловлення черепах і валовий збір їх яєць заборонили, і з 1970 г заборона торкнувся і організація вивезення тварин, размножившихся в неволі. Гігантська черепаха внесений у міжнародну Червону книгу.

В1959г було створено науково — дослідницька станція, завдання якої - відновлення популяції черепах на островах, включаючи захист кладок, знищення завезённых сюди свійських тварин (кіз, свиней, ослів, пацюків). На станції працює інкубатор, куди доставляють яйця черепах з разорённых кладок. Вирощених в інкубаторі черепашок повертають до місць їх постійного обитания.

Зубры

Ще тисячу років тому я стада зубрів паслися у європейської лісостепу й у широколистяних лісах. Цей дикий бик, вагу якого сягає тонни, він був бажаним трофеєм в людини. Винищування виду прийняло загрозливих масштабів після появи вогнепальної зброї. З кінця XVIIIв. зубри зберігалися лише у місцях царської полювання: 500−700 тварин за Біловезькій Пущі і стільки ж Кавказі. Під час Першої світової економіки й Громадянської війн знищили все дикі біловезькі зубри. Останнього дикого кавказького зубра вбили 1927 г. На той час вціліло лише 48 тварин за зоопарках і мисливських парках Західної Європи, головним чином Німеччини та Швеції. У у Радянському Союзі жив лише самець у зоопарку Аскания-Нова.

Вигляд виявився за межею повного вимирання, і треба було рятувати. На допомогу ученим відгукнулося багато заможних людей. Створили Міжнародне суспільство зі збереженням зубра, яке розробило програму відновлення виду. Вже 1929 р у Польщі з’явився перший розплідник по розведенню зубрів, а 1948 г організували Центральний зубровий розплідник з урахуванням Приокско-Террасного заповідника під Москвой.

Зубри в розплідниках жили, в умовах, близьких до природних: на підлозі вільному випасі у великих загонах. Через 40 багатьох років після початку робіт з відновленню виду, чисельність тварин досягла 2000 голів, і виникає проблема їх розселення не більше колишнього ареалу. На жаль, до цього часу багато місця проживання зубра дуже змінилися. Тому зубрів Біловезької підвиду розселили Литва, в Україні й у Білорусі, а кавказко — біловезьких (мали предків кавказького підвиду) — на Кавказі та в в Карпатах.

Нині у світі живе більш 3000 зубрів, із яких близько половини — дикі. Разом про те збільшення поголів'я створило нові проблеми. Чередам зубра необхідні великі лісові масиви, де тварини було б ізольовані від будь-якої впливу людини. Оскільки подібних ділянок мало залишалося, зубр може перетворитися на «суперника» людини: не проти попастися з полів, а самці і самки з телятами бувають часом агресивні. Тож у останнім часом почали практикувати, расселив зубра в нових місцях, що є поза його історичного ареалу (Киргизія, Алтай), а частина поголів'я перебувають у розплідниках як резервний генетичний фонд.

ПоказатьСвернуть
Заполнить форму текущей работой