Отряд голубеообразных

Тип работы:
Реферат
Предмет:
Биология


Узнать стоимость

Детальная информация о работе

Выдержка из работы

Отряд голубеообразных

Доклад виконав Липко Євген, учень 10 б класу CШ№ 5

Пинск 2003 г.

Голубеобразные, загін птахів. 3 сімейства: дронты (вимерлі), голуби і рябки. Прибл. 300 видів, поширені широко. Птахи з щільним масивним тілом; ноги і шия короткі; крила довгі, і гострі, пристосовані до стрімкому польоту. Оперення густе, щільне; пера із добре розвиненою пухової частиною. Дзьоб досить короткий, ніздрі прикриті згори шкірястими кришечками. Їжа майже рослинна й раніше всього насіння, рідше свої плоди й ягоди. Усі голубеобразные мають добре розвинений зоб, службовець як накопичення їжі, так її розм’якання; ще, голуби вигодовують пташенят «молочком», вырабатываемом в зобу.

ДРОНТЫ (Raphidae), сімейство птахів загону голубеобразных. Включало 3 виду вимерлих в 17−18 століттях птахів, які жили на Маскаренских о-вах — Маврикій, Родрігес і Реюньон (Індійський океан) до відкриття їх європейцями. Дронты були великими птахами, розміром із індичку та величезною кількістю близько 20 кг, з куцим тулубом і великий головою, постаченої товстим гачкуватим дзьобом. Ноги дронтов були короткими та з сильними, а крила, навпаки, маленькими. Коротким був і хвіст цих птахів, що був лише з кількох пір'їн, які пучком.

Летать дронты не вміли, жили, збирали корм і гніздилися землі. Харчувалися різними плодами, насінням, нирками і листям рослин. У кладці дронтов, зазвичай, був один біле яйце, яке самець і самка насиживали протягом 7 недель.

На острові Маврикій, куди європейці прийшли о 1507, жив маврикийский солітер, чи додо (Raphus cucullatus) — птах сірого кольору довжиною до 1 м. Мореплавці ловили і їли дронтов, але ще більше страшними ворогами цих птахів виявилися незмінні супутники людини, привезені острова. Кози дочиста з'їдали чагарник, у якому дронты ховалися; собаки й кішки знищували давніх і молодих птахів, а свині і пацюки пожирали яйця і пташенят. У результаті до 1690 року жирний, безглуздий і беззахисний голуб додо перестав існувати. У музеях збереглися лише кілька засушених лапок, пара голів і безліч кісток птахи. Вже «посмертно» цей солітер був обраний символом держави Маврикій і став зображуватися на гербі цієї страны.

В тропічних лісах острова Реюньон жив інший вигляд — білий, чи бурбонский, солітер (Raphus borbonicus), справді білий, трохи більше дрібний, ніж додо. Він вимер приблизно середині 18 століття. На острові Родрігес жив третій представник сімейства — дронт-отшельник (Pezophaps solitarius), з більш витонченим статурою і від розвиненими крилами, ніж в додо. Забарвлення його оперення варьировалась від коричнюватої до сірої і навіть майже білої. Ще 1730 року дронт-отшельник був досить звичайний, але кінцю 18 століття і це вид перестав існувати. Від неї не залишилося — в музеях немає шкурок, ні яєць цієї птицы.

Таким чином, швидко знищили всі представники унікального пташиного сімейства. Здається, у тому сумному оповіданні можна поставити крапку. Однак у в самісінькому кінці 20 століття британські дослідники поставили собі завдання відтворити маврикийского дронта, сподіваючись розшифрувати що у муміфікованих головах і лапах фрагменти ДНК, синтезувати її й перенести в ядро яйцеклітини найбільш генетично близького виду голубів. І, хоча багато хто фрагменти генетичного коду, очевидно, втрачено, така спроба то, можливо сделана.

Семейство Голубині Columbidae

Характеристика сімейства в основному збігаються з характеристикою загону. Крила у голубів довгі, дуже гострі, але дуже вузькі. Політ швидке й водночас дуже маневрений. У разі потреби голуби можуть злітати майже вертикально, піднімаючись вздовж стрімкої скелі чи стіни будинку. Гніздяться на деревах, скелях чи земляних обривах, іноді у норах чи дуплах. На скелях і обривах часто гніздяться групами. У кладці зазвичай два білих яйця; пташенята вылупляются цілком безпорадними, покриті лише рідкісним волосовидным пухом. Батьки спочатку годують їх «молочком», а пізніше размягченными насінням, відригати їх із зоба. У внегнездовое час тримаються зграями (Штегман, Іванов, 1978).

Семейство Рябковые Pteroclididae

Птицы по зовнішнім виглядом нагадують голубів. Статура щільне, шия і ноги короткі. Хвіст клиновидний і навіть витягнутий в вістрі. Крила довгі, гострі, пристосовані до швидких далеким перельотів, необхідні регулярних перельотів на водопої в сухих степах і безводних пустелях — характерних місцях проживання рябков. Спосіб життя виключно наземний; добре ходять і бігають; задній палець, необхідний при деревному спосіб життя, у рябков дуже маленький або зовсім відсутня; у саджей пальці поєднані і мають суцільну мозолисту підошву. Гніздяться землі, відкладаючи 2−4 строкатих яйця. У відмінно від голубів пташенята рябков вкриті густим пухом і залишають гніздо невдовзі після вылуплении. Батьки приносять їм води зобу чи намоклому оперенні черевця. Їжа — насіння та комахи (Штегман, Іванов, 1978).

ПоказатьСвернуть
Заполнить форму текущей работой