Стеллеров Баклан і квагг.
Ломантины.
Зарянка

Тип роботи:
Реферат
Предмет:
Зоологія


Дізнатися вартість нової

Детальна інформація про роботу

Витяг з роботи

Вопрос № 1
У цьому контрольної роботі розглянемо вимерлих тварин — стеллерова Баклана і квагг.
Стеллеров Баклан

До листопаді 1741 командор Нитус Бериш повертався до берегів Камчатки після важкого плавання в туманах невідомого моря, відкритті й описи північно-західного узбережжя Америки і Алеутських островів, але, на жаль, сталося катастрофа — флагманський корабель пакетбот «Святий Петро» викинуло на рифи у невідомого острова. Попереду була зимівля, на будівництво з уламків нового корабля, повернення Петропавлівську гавань.
Десятки моряків загинули на острові хвороб і позбавлення. Помер від цинги і саме командор. У його пам’ять острів було названо ім'ям Берінга. а архіпелаг, до якого належав острів, — Командорським. Море, розташоване північніше Командорів і Алеутской гряди, також були названо згодом Беринговым.
Натуралісту експедиції Берінга — Ґеорґу Стеллеру — Командорські острова принесли удачу. Саме він зробив два найбільших у житті відкриття — описав нових науці звіра і птицю, пізніше названих на його честь. Проте обидва виду виявилися нещасливими. Про сумну долю стеллеровой корови знають усі. Величезна морське ссавець було цілком винищене китобоями за століття. Стеллерову баклану «пощастило» більше. Відкритий разом з морської коровою в 1741 року, він вимер приблизно через100 років, в 30−40-е роки XIX века.
Баклан було набагато крупніша гусака й мав темне очерете з білим «дзеркалом» близько стегна. Пір'я на крилах відливали бронзою, спина, шия і груди був із металевим синім і зеленим блиском. У шлюбний період голову дорослої птахи прикрашали два хохла, але в шиї з’являлися нитковидні білі пера. Під темно-сірим дзьобом виділявся жовтий горловою мішок. Блакитнувато- зелені очі оточили кільцями голою жовтої шкіри, внаслідок чого баклан отримав наукове назва «очковыйх. Цю саму назву, виходячи з чудовому описі Стеллера, дав птасі в 1811 року знамениту натураліст Петро Симон Паллас. Але тепер він більше відомий під назвою стеллерова баклана.
Фатальний особливістю очкового баклана стала неспроможність її до польоту. Як і більшість нелітаючих птахів, він став крупніша літаючих побратимів. І він не потребував польоті. Навколишнє Командорські острова море взимку не замерзало і ряснів рибою цілий рік, а селився баклан на скелях, недоступних для песців, воліючи відокремлені дрібні островки.
Як годиться, існування виду поставили під загрозу тільки з приходом человека.
Подальший сценарій добре відомий. Очковий баклан північ від моря докладно розділив долю безкрилою гагарки північ від Атлантики, тим більше обидва виду виявилися дивовижно схожими в біології. Протягом століття на Командорах йшло таку ж безжалісне побиття, якому піддавалися все острівні нелітаючі птахи, починаючи з дронта. Не скажеш, що пахнущее рибою жорстке м’ясо баклана або його яйця були делікатесом, але люди, котрі відвідували острова, були, зазвичай, неразборчивы.

Квагга

Якось сім'я голландського поселенця опинилася у цілком дикої місцевості. Їх коня, вкушені мухою цеце, занедужали й загинули. Але молодим мисливцям вдалося виловити і привчити до сідла квагг — звичайних південноафриканських копытных
Майн Рид
За першого погляді на кваггу важко позбутися враження, і тобою якийсь гібрид коня, віслюки й зебри. Смуги вся її голова і шиї роблять її схожій зебру, світлі ноги надають схожість із віслюком, а однотонний буланий круп нагадує кінський. Проте статура, форма голови, коротка стояча грива і хвіст з пензликом на кінці видають в тварину справжню зебру, щоправда, незвичайно окрашенную.
У літературі неодноразово наводилися інформацію про ручних об'їжджених кваггах, а взагалі зебри погано піддаються прирученню. Вони дикі, злісні, ворогів захищаються потужними зубами й частіше передніми, ніж задніми копитами. Траплялося, коли людина отримувала серйозні травми від укусів зебры.
Колись багатотисячні табуни квагг громом копит стрясали простору південноафриканської степу — вельда. Усі мандрівники минулого знали, що квагга — найзвичайнісінький вид зебр, котрі живуть південніше річки Лімпопо. Як і інші родичі, вона вела кочовий спосіб життя, постійно пересуваючись у пошуках їжі - трав’янистою рослинності. У період сезонних міграцій налаштувалася на нові пасовища невеликі одвірок тварин зливалися в великі стада часто утворювалися навіть змішані скупчення із різних видів травоядных.
Наприкінці XVIII — початку ХІХ століття становище початок поступово змінюватися. Що Висадилися на краю материка голландські колоністи — бури — почали відтручувати мешканців дикої природи дедалі більше північ, займаючи грунт під пасовища, посіви і ферми. У вельде зазвучали перші рушничні выстрелы.
Саме цього періоду належить розповідь Майн Ріда. Здається, квагге щось загрожувало — трофей у неї ніякий, бо мала ні смачним м’ясом, ні гарними рогами, як антилопи, ні цінної шкірою, як хижаки. Зрідка м’ясом квагг білі поселенці годували тубільних невільників, ножа тварин йшла на ремені, та якщо з шлунка іноді виготовляли бурдюки для вэды. Щоправда, скотарі вважали кваггу,
На середині ХІХ століття ситуація ще погіршилася. Калікою колонією заволоділа Англія, бури змушені були переселитися у внутрішні області Південної Африки. Те спалахуючи, то затухаючи, між бурами і англійцями йшли бої, стала війна велася європейцями і боротьбу проти корінного населення. З Європи прибували фермери, торговці, військові, шукачі пригод. Нарешті, бегемотів у Південній Африці було відкрито діамантові розсипи, багатющі родовища золотих, свинцевих, уранових руд. Почалося стрімке освоєння території, на колись пустовагших місцях виникали копальні, рудники селища, міста. Незайманий край швидко перетворився на -густонаселену промислову местность.
Найбільш відомим з вимерлих з вини людини африканських тварин стала квагга. Останні особини убили близько 1880 року, а остання у світі квагга померла 1883 року у Амстердамському зоопарке.

Питання № 2. Ломантины

Навіть знаменитий натураліст Алфред Брем написав, що сама назва сирен «настільки ж наближається до описуваних жителям моря, наскільки назва грецьких деревних німф Гамадриад годиться однієї з найбільш дивних мавп, яка може видатися красивою воістину лише з погляд естествоиспытателей».
Був верховний фінікійський бог Дагон — бородань з короною вся її голова і з риб’ячим хвостом замість ніг. Були у Стародавній Греції морські діви сирени, які красою своєї зрілості й співом заманювали і присипляли мандрівників, і потім з'їдали их.
У ще більше давні часи предки морських корів залишили суходіл і пішли у мері. Але з двадцяти пологів сиреновых лише три дожили до людини: один — стеллерову корову — вона вже знищив. Залишилися в Тихому і Індійському океані морж, а Атлантичному — ламантины — американський, амазонский і африканський.
Американському морж найкраще вивчене і типовий всім бузкових — єдиних нині растительноядных морських млекопитающих.
Його латинську назву «манатус» означає «рукастый» і нагадує про индейсмж «манати», що має корінь «вим'я» чи «груди». Кілька молочних залоз у годують самок бузкових набухає і дуже видається. От відкіля пішли морські діви. Руками-ластами ламантины як «ходять» на дні, а й пропихивают собі у рот їжу, і почесываются.
Цей звір водиться на прибережних мілині у морі, в озерах і річках від Флориди до півночі Бразилії. Єда займає чверть його життя. Майже хватательная верхня губа обмацує підводні рослин та захоплює їх частинки до рота. У день морж з'їдає їжі, на вагу рівної п’яти-десяти відсоткам власної ваги, що досягає іноді 900 кілограмів при довжині тіла 4 метра.
Ситий морж тихо дрейфує за течією, виставивши на поверхню бік чи черево, або зовсім осідає на дно, але в ростучі з його, тілі водорості припливають безліч риб. Він піднімається дихати кожні три-п'ять хвилин, звісно ж; в нерухомості може протриматися під водою хвилин із 20. У триметрового тваринного легкі мають метрову длину.
Взимку ламантины збираються у теплих джерел — природничих і промислових. А влітку розсіюються: деякі мігрують набагато стільника-) кілометрів. Цьому можна здивуватися, оскільки зазвичай ламантины плавають її швидкістю пішохода. Тільки за небезпеки — а небезпечні їм чоловік і, то, можливо, тигрова акула — штовхаються хвостом і собі ривками. Це був єдиний захист ламантина: його корінні зуби розташовані не треба, що вона може нікого укусить.
На повсякденні ламантинов велика радість — спілкування. Грають, покусуючи і погладжуючи одне одного, обіймаються ластами, виставляють для дихання ніс до, плавають друг за іншому чи ряд; Перемовляються скрипами, вересками і свистами, коли цілий кортеж самців доглядає два тижні по одній самкою, де вони б’ються, лише грайливо толкаются.
Самка народжує тридцатикплограммового малюка, плаває разом із півтора або двоє року: показує теплі джерела, кормові зарості та шляхи миграций.
І людині морж прив’язується. Відомо, що ще Колумба впіймали жодну з таких «морських дів» і у озеро: вона прожила 26 років і припливала на поклик людей. Але тоді з’ясувалося, що м’ясо ламантина смачно. Церква оголосила його рибою, щоб м’ясо можна було не лише у звичайні дні, а й у пісні п’ятниці. Так почалося винищування ламантинов. На наші дні тварини з рідкісних і нечисленних популяцій часто гинуть у зіткненні з судами.

Питання № 3. Зарянка

Зарянка — типова європейська птах. Як і більшість дроздових, зарянка багато часу проводить землі, спритно стрибаючи стежками, вибирає ділянки грунту, позбавлені густий трави, воліючи багату гумусом, досить зволожену, вкриту прілої листям підстилку, де виглядає павуків і личинок пилильщиков, гусениць метеликів і мух, некрупных жуків і личинок комарів. Цей завзятий птах воліє змішані елово-широколиственные і ялинові лісу з широкими вікнами в деревному полозі і завжди гніздиться в густих куртинках ялинового подроста.
У середній смузі зарянки з’являються у початку квітня. Летять птахи по однночке, вночі, заклично перегукуючись. Самці відразу прилетівши починають співати — тим часом йде пошук территории.
Пісня зарянки дуже мелодична, складна й різноманітна. У період струму у ній зазвичай збільшується кількість скрипучих і скрежещущих звуків, а й у цьому випадку комусь явну перевагу птах віддає мелодійним дзюркотливим і свистовым мотивів. Старі орнітологи порівнюють пісню зарянки зі звуками, виникаючими під час обертання пробки в кришталевому графині. Під час агресивних з’ясовувань самців пісня то, можливо як свернутой на кшталт тугий пружини, її елементи стають дрібними, мелодія хіба що спрессованой і квапливої. Це правда звані скрипучі песни-угрозы.
Зазвичай вони обіймають відбуваються вокальні турніри іншого роду. Самці з допомогою пісні з’ясовують свій досвід, вік і ієрархічний ранг. Зазвичай, ці турніри розгортаються за таку програмі. Самець — господар ділянки — почувши пісню чи сигнал знову появи самця, відразу ж потрапити змінює візерунок своєї пісні і ускладнює його. Конкурент відповідає теж більш складною та більш вигадливої мелодією. Хазяїн виконує складнішу. Отже, птахи послідовно і поперемінно хіба що піднімається усі наведені вище і від по незримою драбині своїх ієрархічних рангів, віку, досвіду і таланту. Якщо прибулець виявляється менш досвідченим і менше здатним, яке вокальний репертуар біднішими, він летить, припиняючи боротьбу з власником. Якщо ж усе ще залишається на сусідній стороні і включається в ієрархічну структуру поселення, то займає підлегле стосовно досвідченішого самцю положение.
Найчастіше гнізда зарянок розташовуються землі. Зазвичай, у якомусь укритті або під ним: в порожнини пня, між коренів пня чи дерева, під ослаблим сгво-лом чи перехресті лежачих землі колод, в роздоріжжі стовбурів зростаючих і зруйнованих дерев, в пустотах чи вибоях пнів, під навісом густих кущів і маленькі ялинок, опускающих галузі аж до земли.
Гніздо у зарянок будує зазвичай самець протягом 5−7 днів. Він у це час співає, інколи ж супроводжує і охороняє самку.
Повна кладка зарянки — це 5−6 рожевих з красно-бурыми цяточками яєць. Насиджує його може лише самка. Спочатку, особливо днем, вона зринає з гнізда. Але наприкінці насиживания зарянка сидить так щільно, що дозволяє розглядати себе майже впритул, котрий іноді чіпати рукою. Але така поведінка людини є дуже небезпечним — птах може кинути гнездо.
У перші 2−3 дні після появи світ пташенят самка багато обігріває їх. Але потім, приєднуючись до самцю, вона швидше, і прудкіший свого чоловіка знаходить і дає корм. У середньому на добу обидві птахи підлітають до підрослим пташатам з кормом більш 200 раз.
І тепер пташенята підростають. Молоді і дорослі зарянки кочують у пошуках їжі разом. З кінця серпня різко починається відліт окремих птахів, і відбувається це ночью.
Литература
1) Юний натураліст, 1991, № 11
2) Юний натураліст, 1991, № 10
3) Юний натураліст, 1991, № 6

Показати Згорнути
Заповнити форму поточною роботою